Heimwee naar de oude Sinterklaastijd

Sinterklaas is weer in ons land. Vroeger betekende de intocht van de goed heiligman opgewonden kinderen, die hun zelf gemaakte tekeningen druk heen en weer zwaaien door de lucht, en uitgelaten de Sint en zijn pieten bewonderen wanneer zij de stad binnenkomen.  Een tijd wanneer ouders onhandig stuntelen met het maken van de surprises voor hun kids, chocolade letters op ons dagelijks menu staan en wanneer scherp geschreven gedichten zorgen voor een gezonde dosis sarcastische humor binnen het gezin. Het lijkt wel of dat gezellige van de Sinterklaastijd steeds meer afneemt. De laatste jaren laait namelijk bij iedere intocht de discussie weer op: moet zwarte piet afgeschaft worden of niet? Tegenstanders zijn van mening dat de huidige figuur Zwarte Piet vanwege zijn gedragingen een negatieve stereotypering en racistische rol heeft. Bovendien willen eisers ook nog eens dat de overheid gaat bepalen hoe Piet er uit komt te zien. Daar wil de staat niet in mee. En dat is maar beter ook, want een verbod op Zwarte Piet van staatswege is toch niet de uitweg? Als geëmancipeerde samenleving is dit toch een kwestie waar we gezamenlijk uit moeten komen?

Zwart, wit, rood of blauw- het lijkt me niet dat het veranderen van de kleur van de schmink hier het echte onderliggende probleem gaat oplossen.  Toch hoop ik dat de Nederlandse bevolking hier snel maar eens uit kan komen, en we simpelweg gewoon weer kunnen genieten van het Sinterklaasfeest, zonder dat hier steeds weer een eindeloze discussie over ontstaat. Voor nu moeten we vooral de pret niet laten bederven, en gewoon als nog ons misselijk eten aan chocolade kruidnoten, banketletters en taaitaaipoppen.  Bij Bakker Bertram ligt de etalage in ieder geval weer vol met pepernoten, chocolade munten en marsepein. Dus of we nou uiteindelijk kiezen voor wel of geen zwarte piet, bij Bakker Bertram in de Schuyt haal je het lekkerste Sinterklaas snoepgoed in huis. En dat verdooft toch wel een beetje de heimwee naar de goede oude Sinterklaastijd.

bakker bertram.jpg