Zo voorkom je een kater tijdens de feestdagen

Als er één periode van het jaar is waarin ik me een zware alcoholist voel, dan zijn het de feestdagen wel. Maar de rest van Nederland doet gelukkig met me mee. Tijdens de laatste twee weken van december consumeren we met z’n alle namelijk bijna drie keer zoveel alcohol eenheden als gedurende de rest van het jaar. Bij deze feestmaand draait het om gezelligheid met vrienden en familie. En het drinken van een borrel staat daarbij zeker centraal en is in veel situaties bovendien ook noodzakelijk. (Die slappe verhalen van je schoonmoeder zijn met anderhalve fles wijn op al verschrikkelijk, laat staan met alleen een appelsapje.) Anyways, hoe je het ook wendt of keert, er staan behoorlijk wat katers op jullie te wachten deze week. Want hoewel je je misschien voorneemt om het dit keer echt bij een paar glazen te houden tijdens het kerstdiner, is dat vaak lastiger gezegd dan gedaan. Hier wat tips om je kater tijdens de feestdagen te verminderen:

1.     Het belangrijkste is om te blijven hydrateren. Alcohol droogt uit, waardoor je vaak hoofdpijn krijgt door een kater. Probeer sowieso tijdens de avond zelf al water te drinken (het liefst een glas water na elk glas alcohol). Ook helpt het om voor het slapen gaan heel veel water te drinken.

2.     Slapen. Het klinkt misschien logisch, maar lang slapen is een van de beste manieren om een kater tegen te gaan. Na al dat drinken heeft je lichaam rust nodig. Tijdens je slaap kan je lichaam herstellen en kan je bovendien misschien zelfs door een deel van je hangover heen slapen. 

3.     Vermijd bubbels. Dat is natuurlijk lastig met oud en nieuw. Toch schijnen alcoholische dranken met bubbels voor de ergste katers te zorgen. De bubbels zorgen ervoor dat de alcohol sneller in je bloed opgenomen wordt, waardoor je sneller dronken wordt. Uit eigen ervaring weet ik dat teveel champagne ook nog eens extra gênante taferelen veroorzaakt. Been there, done that.

4.     Ontbijt! Een goed, maar bescheiden ontbijt geeft je weer energie en kalmeert je maag. Toast en fruit zijn goede en gezonde opties, maar het ultieme kater-voedsel is eieren. Een omelet of gekookt eitje is een bron van proteïnen en B-vitaminen. Vermijd vettig eten en kruidenthee. Vettig eten kan te zwaar zijn voor je maag die nog aan het herstellen is, en kruidenthee vertraagt de afbraak van alcohol.

hangover-136422683007403901-171106170907.jpg