Botox: nog altijd een taboe?

“Ik prik mijn dochter al sinds haar 18e”, zegt de dokter van het Medisch Laser Centrum op een geruststellende toon wanneer ik in de verdediging schiet bij het  invullen van mijn leeftijd. Want ik weet zelf ook wel dat 21 misschien een beetje jong is voor botox. Ten minste, dat weet ik zelf helemaal niet maar dat maakt mijn omgeving maar al te graag aan mij duidelijk. Hoewel ik eind volgende maand 22 word ,en meer vouwen en lijnen in mijn hoofd heb dan zou moeten op deze leeftijd, zal de gemiddelde Nederlander beamen dat ik nog lang geen botox nodig heb. Dat ik er überhaupt nooit aan moet beginnen. “Je bent mooi zoals je bent.” Of “echte schoonheid komt van binnenuit”, wordt er dan op afkeurende toon gezegd. In iedere andere urban city had ik zelf wel mogen bepalen of ik wel of niet een kraaienpootloze toekomst voor me zie. Maar nee hoor, in Nederland verklaren ze je nog altijd voor gek wanneer je met behulp van wat injecties je gezicht wat fraaier maakt. Prima. Maar wat ik dan niet begrijp is dat Amsterdam zichzelf uitroept tot een van de meest open-minded steden in de wereld. Nederland, een land dat trots is op het feit dat ze voorlopen in het accepteren van bijvoorbeeld het homohuwelijk of een multiculturele samenleving. We schaffen wel het Sinterklaasfeest af, omdat dat feest zogenaamd te bekrompen en ouderwets is. Maar het erkennen van cosmetische ingrepen op jonge leeftijd? Ho maar, daar ligt nog altijd een taboe op. We zeggen altijd dat we andere mensen nooit op hun keuzes moeten beoordelen. Maar toch, als je als twintiger toegeeft dat je wel eens wat aan jezelf hebt laten doen, dan wordt je nog altijd gebombardeerd met vooroordelen. 

Dus lieve Nederlander, ik vraag niet of je zelf ook wat kuiltjes en rimpeltjes wegspuit. Ik vraag alleen of je misschien de volgende keer niet wil reageren alsof ik een of ander crimineel misdrijf heb gepleegd. Live, en let live- weet je nog? Vooruit denken, daar is een maatschappij in ieder geval nog nooit op achteruit gegaan. En een samenleving met wat minder rimpels kan dan vast ook geen kwaad.. ;-)