Koolhydraatvrees is zo 2012

Voor veel mensen zijn koolhydraten de allergrootste vijand. Serieus, ik ken genoeg meiden die koolhydraten met een grote boog vermijden als een soort giftig insect. Wanneer ik samen met zo’n koolhydraatkutje ga lunchen, lijdt dit altijd tot interessante taferelen. “Doe mij maar een ceasar salad, zonder bacon, croutons en kip. En de dressing on the side,” zegt vriendin A tegenover me met een wanhopige blik naar de ober. Tja, ik zou ook wanhopig kijken wanneer ik weet dat ik straks een paar groene blaadjes met een hard gekookt ei voor m’n neus krijg, en daar ook nog eens 20 euro voor heb betaald. Maar het allerleukste blijft A’s stomverbaasde gezicht wanneer ik aan dezelfde ober nog wat extra brood en boter naast mijn koolhydraatrijke gerecht mag. Ze kijkt me vol ongeloof aan alsof ik zojuist heb verteld dat ik met Prince Harry ga trouwen. (Helaas, te laat.) Ja hate to break it to you people, ik ben niet bang voor koolhydraten hoor. Sterker nog, ik kan niet zonder. Koolhydraten zijn namelijk helemaal niet de vijand, zoals veel mensen denken. Je hebt ze juist nodig als verbranding voor je eigen energie motor, zodat je goed kan werken, sporten en nadenken.

Zolang ik mij kan herinneren heb ik een zware broodverslaving, die met alle lekkere bakkerijen en broodwinkels in Amsterdam alleen maar wordt gevoed.  Een van die winkels waar ik maar al te graag een pitstop maak tijdens mijn wandelingen door de Schuyt is Bertram Bakker. Behalve ambachtelijk brood en verse croissantjes, verkopen ze bij deze bakker ook zelfgemaakte aardbeien jam, en de meest lekkere pindakaas van de Pindakaaswinkel. Hallo Eiwitten!

Anyways, Bertram Bakker is al jaren favoriet bij ons in de straat, maar de winkel heeft net een gloednieuw interieur van Van Stuk. Waarom je niet anders kan dan even te gaan buurten. (Oh, en vergeet niet gelijk wat extra brood mee te nemen voor alle koolhydraatkutjes in Amsterdam.)