Te druk om te lezen?

“Heb je niks te lezen bij je,” zegt mijn huisgenootje wanneer ik luidkeels klaag dat ik me verveel. Mijn werk is af, het is bewolkt buiten, en zin om weer buiten de deur af te spreken heb ik niet. En het wifi, net zoals al het anderen hier in Spanje trouwens, is zo traag dat Netflix er helaas ook niet in zit. Maar een boek lezen? Die vraag had ik niet aan zien komen. En het feit dat het überhaupt helemaal niet in mij is opgekomen om een boek mee te nemen nu ik  voor zo een lange tijd weg ben deze zomer, zet me aan het denken. Vroeger was een bezoek aan de bibliotheek het allereerste wat ik deed voordat ik op vakantie ging. Ik rende nog net niet door de eindeloze rijen boeken, waar ik mij dan uren kon vermaken. Of ik wel genoeg boeken bij me had, dat was eigenlijk mijn enige zorg tijdens het inpakken. Als 12-jarig meisje verslond ik namelijk het ene na het andere boek tijdens de zomervakantie. Maar nu, 10 jaar later, terwijl ik voor de zoveelste keer mijn instagramfeed refresh, realiseer ik me dat ik bijna nooit meer lees. Net zoals heel veel mensen van mijn leeftijd overigens. Hoe kan dat? Waarom lezen we zoveel minder? We zijn tegenwoordig altijd druk, en als we dat niet zijn, dan zorgen we maar dat we dat wel zijn. Maar tijd om te lezen, dat hebben we in ieder geval niet meer. Eigenlijk is dit zonde, want ik weet als geen ander nog hoe erg ik er van kon genieten als ik bezig was met een spannend boek. Geen zorgvuldig uitgekozen Hollywood cast, maar je eigen brein die de personages zo vormgeeft zoals jij dat wil. Je geest prikkelen en tegelijkertijd ontspannen. Dat klinkt als iets wat ik weer vaker moet doen. In plaats van een uur lang op whatsapp door te zwetsen voor het slapen gaan,  heb ik mij dus daarom voorgenomen weer eens een boek op mijn nachtkastje te leggen. Heb jij nog een echte must read waar ik deze zomer niet onder uit kan? Laat het me weten via een reactie in de comments en dan weet ik wel exemplaar ik als eerste ga scoren bij Boekhandel Mulder in de Schuyt wanneer ik terug ben!